Tradicija proizvodnje

O Nama

logotip-o-nama.jpg

Slavonska tradicija

 

Tradicija proizvodnje kulena i kobasice  u Slavoniji seže skoro četiri stoljeća u prošlost, nakon oslobođenja od turske okupacije, u doba kada su drevne hrastove šume pružale obilje žira slavonskim svinjama, a mast i slanina bili izvor energije za svakodnevne teške seoske poslove.  

Možda za inat netom istjeranim Turcima, možda zbog brojnosti, prirasta i jednostavnosti uzgoja, ali i konzerviranja mesa sušenjem, svinja se u Slavoniji ustalila kao osnovni izvor mesa, a slavonsko kolinje postalo je tradicijska baština koja još uvijek živi u našim selima.

Znanja i vještine prerade mesa u Slavoniji oduvijek su se prenosili usmenom predajom, tradicionalno preko muških članova obitelji koji su ih ustrajno sačuvali u gotovo primitivnoj jednostavnosti.

Danas smo ponosni na vrhunske proizvode koje smo dobili kombiniranjem novih tehnologija i starih receptura bez dodavanja umjetnih bojila, pojačivača okusa, soje ili konzervansa.

Upotreba moderne tehnologije omogućuje da proizvodi sazriju u kontroliranim i željenim uvjetima, a tajna obiteljska receptura ono je što naše proizvode čini posebnim užitkom za nepce.

Image

Ponosni smo vlasnici HACCP certifikata koji jamči primjenu preventivnog sustava kontrole i visoke higijenske standarde.

Tko je Fra Luka?

Svoje proizvode nazvali smo po znamenitom Požežaninu fra Luki Ibrišimoviću "Sokolu" zahvaljujući kojemu je Požega oslobođena od osmanlijske vlasti i doživjela svoj procvat u novom vijeku. 
Fra Luka Ibrišimović vodio je Požežane u bitci za oslobođenje od turske vlasti 1688. godine, a zbog svojih zasluga, car Leopold nazvao ga je Sokolom te se i brdo iznad Požege, na kojem je održana glasovita bitka, naziva Sokolovac.
Na dan sv. Grgura, 12. ožujka 1688. godine, iznenadnim noćnim udarom, fra Luka Ibrišimović pobijedio je s Požežanima nadmoćniju tursku vojsku predvođenu Bršljanović-agom i protjerao Turke iz požeškog kraja.
Kao spomen na tu bitku, u Požegi se, od davnine, svake godine na Grgurevo održavaju svečanosti u gradu i Požeškom vinogorju, gdje se pucanjem iz mužara i veseljem podsjeća na taj davni događaj. Taj dan se obilježava i Dan grada Požege.

Dojmovi klijenata

NAŠA INSPIRACIJA

Obogatite svoju trpezu

AKO NE MOŽEŠ U SLAVONIJU, NEKA SLAVONIJA DOĐE K TEBI!

Adresa

KS Invest d.o.o

Jaguplije 9, 34322 Brestovac, Požeško-slavonska županija

Hrvatska (EU)

OIB 37081256476

 

Radno vrijeme

Pon - Pet: 08:00 - 16:00 sati

Sub - Ned: SAMO WEB SHOP

Web shop:

24/7/365

Kontakt

Mobitel: +385 91 5719 563

Telefon: +385 91 5719 563

Fax: +385 91 5719 563

info@fra-luka.eu

Pronađite nas i na....